Hoe herken je de eikenprocessierups?


Elk jaar is het in het begin van de zomer weer raak: de eikenprocessierups. Deze vervelende jeukrups zorgt voor flink wat problemen bij mensen die in aanraking komen met diens brandhaartjes. Ze jeuken verschrikkelijk en kunnen in je ogen en kleren terechtkomen, wat de problemen alleen maar versterkt. Daarom is het goed om de eikenprocessierups te herkennen, zodat je weet hoe waar je uit de buurt moet blijven.

Een optocht van rupsen

De eikenprocessierups blijft altijd dicht bij zijn broertjes en zusjes, wat ze makkelijker te spotten maakt. Naam ‘processierups’ komt niet uit de lucht vallen; de rupsen bewegen zich voort door in een optocht op zoek te gaan naar de eikenbladen. Deze optocht is een soort ‘draad’ over de boom, die je goed kan zien. Terwijl de rupsen in deze optocht lopen, spinnen ze een dikke spinseldraad langs de takken van de eikenboom en later ook langs de stam. De aanwezigheid van dit spinseldraad, is een belangrijke aanwijzing voor de aanwezigheid van de eikenprocessierups.

Een kleine rups met veel haartjes

De rups op zichzelf is ook goed te herkennen. De rups beschikt namelijk over heel veel vrij lange brandhaartjes. Deze wijzen alle kanten op en dienen als bescherming tegen dieren die van de rups graag een maaltijd maken. De bescherming zit hem in de irritatie die de haartjes brengen. Deze haartjes jeuken niet alleen ontzettend, ze bevatten ook weerhaakjes waardoor ze zich makkelijk hechten aan huid, ogen of vachten van dieren. Deze haartjes zijn goed zichtbaar, maar niet uniek. Er zijn andersoortige rupsen die deze haartjes hebben.

Andere rupsen met brandhaartjes

Dat de haartjes een effectief defensie middel zijn, is wel te zien aan het feit dat er veel meer rupsensoorten zijn die over deze brandhaartjes beschikken. Ook de dennenprocessierups en de bastaardsatijnrups hebben deze haartjes en ook zij zorgen voor overlast. Echter, de dennenprocessierups heeft nog amper voet aan de grond gezet in Nederland en de bastaardsatijnrups is ook nog niet heel talrijk. Op het oog lijken ze erg op de eikenprocessierups, maar ze onderscheiden zich in het feit dat ze niet in een optocht over de boom lopen. 

Het bestrijden van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups wordt overal in Nederland bestreden. Of je nou een eikenprocessierups in Zwolle hebt, of eentje in Amsterdam, er wordt altijd ingegrepen door de gemeente of door bedrijven die zich hierin specialiseren. Op die manier blijft de overlast van deze jeukrups zo veel mogelijk beperkt. Krijg je er toch last van, was dan je kleren op minstens 60 graden en gebruik plakband om de haartjes van je huid te krijgen. Probeer er niet te veel aan te krabben, want dit maakt de overlast alleen maar erger. En zitten de haartjes in je ogen, spoel je ogen dan uit met lauwwarm water, om de haartjes zo te verwijderen. Draag een (zonne)bril als je weet dat je in de buurt bent van bomen die bevolkt worden door de rups en bedek armen en benen zoveel mogelijk. Op die manier bescherm je jezelf zo goed mogelijk en blijft de overlast zoveel mogelijk beperkt.